Skip to main content

Wist jij dat Lepra nog bestaat?

Om heel eerlijk te zeggen had ik wel van lepra gehoord, maar stond ik nooit stil bij de gevolgen voor de mensen die lepra hebben.

Inmiddels kan ik zeggen dat ik aardig op de hoogte ben. De afgelopen 2 jaar heb ik veel bevlogen en toegewijde donateurs en vrijwilligers van de Leprastichting mogen ontmoeten en op de gevoelige plaat vastgelegd. Ieder met zijn eigen verhaal. Die verhalen raken mij en wil ik graag met iedereen delen.

Wat is lepra

Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacterie en wordt overgebracht door hoesten of niezen. De leprabacterie tast de zenuwen aan, met als gevolg dat er verlammingen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken. Hierdoor kan iemand niet meer voelen of hij of zij zich verbrandt of wondjes oploopt. Grote wonden, infecties, blindheid en ernstige verminkingen zoals klauwhanden of stompvoeten zijn het gevolg.

Ieder jaar komen er wereldwijd nog steeds ruim 200.000 nieuwe leprapatiënten bij. Dit betekent dat elke 2 minuten iemand op de wereld lepra krijgt. 9 op de 100 nieuwe leprapatiënten is kind.

Wereldlepradag

Zondag 26 januari is het Wereldlepradag en wordt overal ter wereld stilgestaan bij de gevolgen van lepra. Het thema is ‘discriminatie’ omdat er helaas nog steeds 132 wetten zijn (in 23 landen) die leprapatiënten discrimineren. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet naar school, niet werken, niet trouwen of reizen met het openbaar vervoer.

Wil je meer weten over lepra bezoek dan de website van de Leprastichting.

Leprastichting-burgemeesters-FC-Heerenveen-16

Het Nederlands Burgemeesters Elftal speelt voornamelijk tegen Businessclubs van Betaald Voetbal Organisaties. Dit gebeurt als voorwedstrijd bij een wedstrijd van de “Hoofdmacht” soms in het stadion soms op een bijveld. Maar altijd met een tomeloze inzet. Het bedrag wat door de uitdager wordt bijeengebracht (minimaal € 1.500,–) wordt geschonken aan de Leprastichting.